Sinds het voorjaar van 2018 werkt een kleine kerngroep van Wij.land, Triodos Regenerative Money Centre, Herenboeren en St. Grondbeheer samen aan het opzetten van het “fonds voor grond”, onder de naam Aardpeer. Wij willen dat gezond voedsel geproduceerd wordt op een natuurgedreven, sociaal verbonden en economisch gedragen manier. Wij zien de factor “toegang tot grond” als sleutel voor deze broodnodige verandering.
Een aantal objecten die bijdragen aan het behalen van de doelstelling is aangekocht door St. Grondbeheer. De volgende stap is het plaatsen van een obligatielening van vijftien miljoen euro en het organiseren van een grote publieke campagne hieromheen.
Wij willen burgers en investeerders betrekken bij de veranderingen in ons landbouw- en voedselsysteem door geld aan te trekken om grond mee aan te kopen en die in het licht van de landbouw- en voedseltransitie in te zetten. Investeerders verkrijgen hiermee niet alleen een financieel rendement, maar ook een rendement op natuurlijk en sociaal kapitaal. Het model biedt ruimte om nieuwe vormen voor (sociaal) gebruik en eigendom van landbouwgronden te ontwikkelen.
Eind 2020 hebben wij AFM-goedkeuring verkregen op het prospectus voor de ‘Samen voor Grond’ obligatielening. In januari 2021 is de campagne voor Aardpeer gelanceerd met een evenement in Pakhuis de Zwijger. De plaatsing van de obligaties was succesvol en we hebben voor 7,2 miljoen aan obligaties verkocht. Daarmee zijn 5 grondaankopen voor boerenbedrijven gerealiseerd. In totaal hebben we, in drie weken tijd, 74 aanvragen van boeren opgehaald met een totale omvang van circa 100 miljoen. Er is blijkbaar een nog veel grotere behoefte aan het pachten van grond tegen voortbrengend vermogen.
Aardpeer heeft samen met een bredere coalitie het ‘Samen voor Grond’ manifest uitgebracht, waarin het belang van een gezonde bodem centraal staat. Daarmee wordt Aardpeer een veel bredere beweging.
Aardpeer duurt voort: een stichting is in voorbereiding. Daarnaast zijn wij in gesprek met grote investeerders zoals vermogensbeheerders, want het grotere doel is op lange termijn meer dan een derde van de Nederlandse landbouwgrond op deze manier in beheer te hebben; in een continue cyclus van verbeteren, leren en opschalen.’
Contactpersonen: Daniëlle de Nie en Liesbeth Soer
Web: aardpeer.nl
Met de ontwikkeling van een serious gametoekomstgerichte bedrijfsovername, richten we ons op financiers, vergunningverleners, ketenpartijen en grondeigenaren. Deze mogelijkmakers bepalen samen de ruimte om als jonge boer écht toekomstgericht van start tekunnen. In een te ontwikkelen spel van maximaal twee uur laten we mogelijkmakers op een serieus speelse en praktijkgerichte manier ervaren hoe iedere partij de ruimte voor jonge boeren vergroot en/of inperkt. Spelers worden uitgedaagd om te kijken hoe ze meer ruimte kunnen maken voor toekomstgerichte landbouw en hoe zij dit vooral samen kunnen doen. Onze game laat zien waar voor iedere partij winst te halen is, winst door toename van toekomstgerichte overnames. Voor dit experiment zoeken we naar leidende partijen die de game met ons willen ontwikkelen en als eerste gebruikers ook willen testen. Ook leggen we contact met jonge agrariërs die hun ervaringen met mogelijkmakers willen delen.
De lessen uit het spel kunnen direct vertaald worden naar de eigen praktijk. Mogelijkmakers kunnen de eigen procedures toetsen op ruimte voor toekomstgerichtheid en krijgen handvatten voor het samen vergroten van de ruimte voor toekomstgerichte bedrijfsovenames. Onze droom is dat -mede daardoor- in 2025 iedere bedrijfsovername een directe bijdrage is aan de transitie naar een duurzame landbouw met toekomst. Daarin is nog een wereld te winnen en daar willen we aan bijdragen.
Contactpersonen: Susan Drion, Ron Methorst, Bart Bremmer, Bennie Meek en Onno van Eijk
Eén van de sleutelfactoren voor de landbouw- en voedseltransitie is de relatie tussen boeren en burgers. Beiden staan aan het andere eind van de voedselketen en dus zou een goede samenwerking kunnen helpen de voedselketen te hervormen.
In dit experiment is participatief onderzoek gedaan door een groepje burgers en boeren uit het lab. Daarnaast is observerend onderzoek gedaan naar de reacties op elkaar en op het nieuws. Hier is gezamenlijk op gereflecteerd. Uit dit onderzoek zijn een aantal patronen in de interactie tussen boeren en burgers zichtbaar geworden.
In PDF documenten delen wij onze inzichten over de valkuilen in gesprekken en hoe je een dialoog gezond houdt. Onze inzichten zijn bedoeld om in gesprekken waar de perspectieven verschillen toch met elkaar in verbinding te blijven en polariserende interactiepatronen tijdig te herkennen en bespreekbaar te maken. Het experiment is uitgevoerd door Bennie Meek, Willem van der Zalm, Gerda Kool, Christine Ornetsmüller en Liane Lankreijer. Voor verdere toelichting kunt u met één van hen contact opnemen.
Contactpersonen: Liane Lankeijer, Christine Ornetsmüller, Willem van der Zalm, Gerda Kool, Bennie Meek en Ellen Maassen (boerburgerdialoog.nl)
Weerwoud en Wilderland willen het beste van de werelden van Agroforestry en het kruidenrijk grasland dat thee produceert bij elkaar brengen.
Deze nieuwe combinatie neemt de zwaarst wegende bezwarenweg van Agroforestry en creëert een langdurige partnerschap tussen boer, bodem, biodiversiteit en de bomen en kruiden.
In dit prototype werken Weerwoud en Wilderland intensief samen om de potentie van agroforestry als landbouwsysteem verder te laten zien. Dit wordt in eerste instantie gedaan door het testen van verschillende combinaties van notenteelten in combinatie met kruiden van Wilderland op het agroforestryperceel van Weerwoud op de Floriade.
Door kruidenteelt toe te passen in de stroken met bomen of struiken creëren we een ware win-win-win. Waar de stroken in eerste instantie enkele jaren uit productie zouden verdwijnen, voegen we nu iets nieuws toe. Daarmee bieden we een alternatieve en tussentijdse inkomstenbron en nemen we de zwaarst wegende bezwaren weg van het planten van bomen op een productief boerenperceel. Meer praktijkkennis is een vereiste. Daarnaast is het zien en ervaren hoe een dergelijk systeem eruit ziet altijd meer waard dan je laten vertellen wat de impact is van een dergelijk systeem. Tijdens en ook na de Floriade zal dit prototype onderdeel zijn van de rondleidingen, masterclasses en uiteindelijk ook te zien zijn door twee miljoen bezoekers tijdens de wereldtentoonstelling.
Contactpersoon: Xavier San Giorgi