OFL-conferentie: Leren van moedige praktijken op 7 december 2021

Op 7 december organiseert het OFL de conferentie: ‘Leren van Moedige praktijken: Empowerment in de samenleving’. Wat kunnen we leren van ‘moedige praktijken’ en wat helpt ons op de weg naar oplossingen voor complexe vraagstukken in de fysieke leefomgeving? Hoe verbinden we de systeemwereld met de leefwereld en wat vraagt dit van alle betrokkenen?

Tijdens de conferentie zoeken we de verdieping in verschillende workshops en break-outsessies. In twee deelsessies worden moedige praktijken vanuit Voor de oogst van morgen uitgelicht.

1. Hoe geef je de bodem een stem? In gesprek over de gebiedsaanpak van ‘Voor de oogst van morgen’

Een gezonde bodem, dat is de basis in de gebiedsaanpak die is ontwikkeld door Verrijkende Landbouw en ‘Voor de oogst van morgen’. Deze aanpak verbindt een gezond water- en bodemsysteem met sociale cohesie en economische waarde. Daarmee is het een gebiedsgerichte, integrale benadering die bijdraagt aan een systemische verandering op lange termijn. Liesbeth Schipper neemt u mee in deze aanpak. Het netwerk van ‘Voor de oogst van morgen’ is actief in verschillende regio’s. In deze sessie leer je van hun praktijk. Hoe helpt de gebiedsaanpak om tot een integrale aanpak te komen vanuit een gebied zelf? Aan welke maatschappelijke vraagstukken draagt deze manier van werken bij? En waarin onderscheidt deze aanpak zich van andere gebiedsbenaderingen? Dirk van der Beek vertelt over zijn ervaring met het toepassen van de methode in Texel. Luister naar successen en mislukkingen, ga met ons in gesprek en leer hoe je de gebiedsaanpak zelf kunt toepassen.  

2. Overbruggen kloof tussen systeem- en leefwereld: lessen uit ‘Voor de oogst van morgen’

Hoe geef je de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem een zet? Stel je vragen aan Femke van Bree (OFL) en Dieter Vandenbroeck (Commonland). Zij zijn initiatiefnemers van het innovatielab ‘Voor de oogst van morgen’, waarin zij Theory U toegepast hebben in de transitie om tot een duurzaam landbouw- en voedselsysteem in Nederland te komen. Tijdens deze sessie kun je hen het hemd van het lijf vragen: wat dragen zij bij aan de samenwerking tussen praktijken in het land en de beleidsmakers bij de Rijksoverheid? En welke spanningen komen zij hierbij tegen? Waardevolle lessen voor veranderaars en anderen die werken op het snijvlak van systeem- en leefwereld en die geloven dat voor verandering zowel individueel als collectief leiderschap cruciaal is. Leer van de praktijk!

Programma

We heten je welkom op 7 december op de hybride (deels digitaal en deels live) conferentie! Informatie over het programma en de locatie kun je vinden op de website van het OFL. Aanmelden voor de conferentie kan via dit formulier.