Nieuwsbrief zomer 2021

Beste mede-Oogsters en geïnteresseerden in Voor de oogst van morgen,

Hierbij ontvangen jullie een nieuwe nieuwsbrief van ons met genoeg leesstof voor de zomervakantie. De afgelopen tijd heb je wellicht meerdere mails met activiteiten voorbij zien komen. In deze nieuwsbrief staan korte verslagen en nieuwtjes van deze activiteiten.

Veel leesplezier en we wensen jullie natuurlijk een gezonde en mooie zomer!

Tweede lichting jongerenlab van start

Met een driedaagse bijeenkomst is de tweede lichting van het jongerenlab Voor de oogst van overmorgen van start gegaan. Deze stond in het teken van kennismaken en het in kaart brengen van het huidige landbouw- en voedselsysteem in 3D, en zelfs in 4D! In gesprek met elkaar over de bevindingen, zijn mooie verbindingen en leermomenten ontstaan.

Het volledige verslag is te vinden op onze website. Klik hier.

Eerste ‘handen uit de mouwen’

Tijdens een online bijeenkomst is het idee van ‘Handen uit de mouwen’ ontstaan: één keer per kwartaal samenkomen op een boerderij, landgoed, voedselbos of herenboerderij in het land om met elkaar te leren en te werken. Het werk op de boerderij kan van alles zijn, zolang het maar fysieke arbeid is. Op de website volgt een verslag van de eerste samenkomst.

Podcast Landlust & webinar

In de podcasts Landlust voeren we goede gesprekken over ruimte voor transitie in Nederland. De eerste serie gaat over energielandschappen. We willen duurzame energie, lokaal uit Nederland. Hoe past dat binnen ons landschap? Welke dilemma's roept dat op?

In vier afleveringen spraken we hierover met boerin en influencer Heleen Lansink, akkerbouwer en klimaatactivist Piet Hermus, directeur beleid bij Holland Solar Amelie Veenstra en de bij Windunie werkzame Susan Drion. In de vijfde aflevering brachten we de gasten met elkaar aan één tafel om een aantal onderwerpen verder uit te diepen, onder andere het verdienvermogen van de boer.

De serie sloten we onlangs af met een webinar met special guest Jan Reinier de Jong, akkerbouwer en zonneboer uit Drenthe. We hebben niet alleen gepraat over energielandschappen, maar ook geprobeerd tot actie te komen. Dit resulteerde in ieder geval tot het idee een leerreis te organiseren naar de Boerderij van Jan Reinier om te leren van wat hij daar aan het doen is, in combinatie met een dialoog op initiatief van Martine Verweij van Greenbridges.

Luister de hele podcast terug via:

Spotify
Soundcloud
Youtube

Lees het volledige verslag van de webinar op onze website.

Aan de slag op Texel

In het lab van Voor de oogst van morgen (VOM) dragen vernieuwers bij aan de toekomst van landbouw- en voedselsystemen. Dirk van der Beek is een van deze vernieuwers en mede-oprichter van het Wads Smaakhuus en Dapper Texel (impact ondernemingen). Lees in het praktijkverhaal op de website waarom hij het systeem wil veranderen; over een hoopvolle toekomst, realistische stappen en zijn persoonlijke ervaringen met tekortkomingen in de huidige situatie. Klik hier voor het artikel.