Nieuws in september

De zomer is alweer achter de rug, het lab gaat met volle kracht vooruit richting the kick-off, en de Ecosystem meetup van 4 september was een zeer geslaagde bijeenkomst. Hartelijk dank aan iedereen die aanwezig was en heeft bijgedragen!

62fe063a-96e5-43d5-a9d1-de3c197135b1.jpg

In deze nieuwsbrief delen we een verslag van de Ecosystem Meetup, interviewen we deelnemer Natascha Kooiman van de Transitiecoalitie Voedsel, delen we het interview over innovatielabsmet Marian Goodman van het Presencing Institute (dat voor de Eco-system meetup werd opgenomen), en stellen we Simoon Fransen van ons kernteamaan je voor.

Mocht je zelf iets hebben dat je graag via de nieuwsbrief wilt delen, schroom dan niet om contact met ons op te nemen via info@oogstvanmorgen.net.
Namens het team,
Femke van Bree, Dieter van den Broeck en Simoon Fransen

Ecosystem meetup:
Op zoek naar wat wel mogelijk is!

In de industriële maar ook warme entourage van de Verkadefabriek in Den Bosch vond 4 september de Ecosystem meetup van 'Voor de oogst van morgen' plaats. Een dag bedoeld om een ‘ecosysteem’ van veranderaars en vernieuwers te inspireren en te informeren over het innovatielab. Het innovatielab is een werkplaats en ontwikkelprogramma waar betrokkenen met elkaar aan de slag gaan. Aan goede initiatieven ontbreekt het niet. De zoektocht gaat daarom meer over werkelijke synergie tussen mensen en initiatieven in het veld van landbouw, voedsel, natuur en water. Het innovatielab start in november 2018.
 

9c3668a9-3df6-47f6-8f67-257fe773387a.jpg

“We kunnen het niet alleen, we hebben anderen nodig”


De potentiële en reeds gecommitteerde deelnemers wisselden verwachtingen en uitdagingen uit over hoe het innovatielab de aanwezigen gaat helpen echte verandering en vooruitgang in het landbouw- en voedselsysteem te realiseren. In de gesprekken met elkaar werden daarnaast veel nieuwe en relevante contacten uitgewisseld. Ook de urgentie van het vraagstuk wordt gedeeld, waarbij verschillende deelnemers verzuchten dat het huidige systeem ze klem zet en dat het moeilijk is om er alleen uit te komen. De uitdaging vraagt om een andere manier van werken: met elkaar het gemeenschappelijke vinden, in plaats van vanuit verschillen te denken. In de gesprekken aan tafel werd ook regelmatig opgemerkt dat we gewend zijn om vanuit onze eigen ‘silo’ te denken en handelen. Juist de verbinding tussen deze silo's en het kruisbestuiven met elkaars ervaringen en ideeën kan het verschil gaan maken voor de toekomst van het landbouw- en voedselsysteem.
 

“Wat doe je ermee als mens, wat kan ik eraan bijdragen?”


Een belangrijk onderscheidend element van het innovatielab is dat we eerst met ons hart naar het complexe vraagstuk gaan kijken. Je stapt als mens in het systeem, in plaats van in een bepaalde rol of als functionaris. Waarbij je de verbinding houdt met de organisatie of het initiatief waar jij vandaan komt. Dit kwam ook uitdrukkelijk naar voren bij de deelnemers als een voorwaarde om echte doorbraken te kunnen bewerkstelligen. Intrinsieke motivatie om te veranderen en ontwikkelen is een must.
 

"Het lab is lekker raar en anders, haalt ons uit de normale patronen"


“Goede ideeën komen niet vanachter de computer". Het lab creëert een omgeving om ideeën te laten stromen door onze ‘intrinsieke kwaliteit van zijn’ op te roepen en van daaruit inspiratie te vinden. En door jezelf als instrument in te zetten. Dit vraagt moed en openstaan voor avontuur.