Definities

Prototype

Een van onze voornaamste doelstellingen is om samen een aantal prototypen te ontwikkelen om versneld op te schalen. Maar wat zijn dat eigenlijk precies? Een prototype is een concept van bijv. een initiatief, product of oplossing dat (intentioneel) nog niet volledig af is, zodat het in het klein kan worden uitgetest om zo versneld te worden doorontwikkeld. We noemen dit ook wel een 0.8 versie, omdat het de bedoeling is niet teveel tijd en geld te investeren voordat je relevante feedback verzamelt. Zo kun je veel verschillenden dingen op korte termijn uitproberen, leer je snel wat wel en niet werkt, en vermijd je een hele hoop risico.

Systeem

We hebben het ook veel over ‘het systeem’, maar wat bedoelen we daar nu mee? Kort gezegd bedoelen we met een systeem het geheel aan dynamieken, belanghebbers en factoren die invloed hebben op en afhankelijk zijn van elkaar. Je lichaam is bijv. een systeem, een organisatie is een systeem, maar een sector of overkoepelend (vak-)gebied kan ook een systeem zijn.

Systeemverandering

De landbouw-, natuur- en voedselsectoren zijn systemen die onderling afhankelijk zijn van elkaar; ze vormen dus samen ook weer een systeem. Er beweegt momenteel ontzettend veel in de agrarische sector. Dit is systeemverandering waarvan we kunnen zien dat het - al dan niet intentioneel - al plaatsvindt, en dus hoe dan ook invloed heeft op onze dagelijkse praktijk.

Het is belangrijk om in zo’n bewegend systeem veerkrachtig te kunnen zijn; mee te kunnen veren met het continu veranderende landschap. Je kunt echter ook een stapje verder gaan en bewust en actief meesturen en richting geven. Systeemverandering is dus niet alleen een fenomeen, maar kan ook een actief proces zijn waarbij het schip misschien al vaart, maar de route - en het vaarwater - samen door de passagiers wordt medebepaald. Deze reis willen we samen in het lab aangaan.